Той се е опитал да влезе с кола в територия с ограничен достъп

Полицията на Капитолия задържа във Вашингтон мъж, носещ пистолет и боеприпаси, опитал да мине през контролен пункт с фалшиви документи, предаде телевизия CNN.    

Байдън обеща да подпише серия от укази още през първия си ден като президент

Според източници на телевизията, задържаният се е опитал да влезе с кола в територия с ограничен достъп, намираща се недалеч от сградата на Конгреса на Съединените щати.

Мъжът е съобщил, че в колата му има пистолет. Освен това са били открити около 500 патрона, включително за пушка със сачми. Мъжът е бил задържан и са му предявени обвинения за незаконно съхранение на оръжие, допълват от телевизията.

Мерките за сигурност във Вашингтон са засилени преди встъпването в длъжност на новоизбрания президент Джо Байдън, насрочено за 20 януари. Значителна част от центъра на града е затворена за движение, а Капитолийският хълм е отцепен и не се допускат граждани.

Полицаи и военни са разполбожени край правителствените сгради във всички американски щати заради надвисналата опасност от въоръжени протести заради смяната на властта във Вашингтон. 

 

 

"Нашата цел е да нямаме директен контакт с гражданите, но ние сме обучени. Нашите военни са тренирани на всякакви несмъртоносни тактики, които могат да употребят при необходимост", обясни Ричард Нийли - командващ Националната гвардия в Илинойс.

През последните дни около срадите на местните парламенти в повечето щати бяха издигнати заграждения. Националната гвария обяви, че повече от 25 хиляди нейни членове са мобилизирани в 50-тте щата, включително и във Вашингтон. Но екипът на Джо Байдън отложи за понеделник репетицията на церемонията по встъпването му в длъжност, за да даде на Сикрет сървис повече време за подготовка. На фона на опасенията, кметът на Вашингтон призова хората да гледат церемонията у дома. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.