Мътността в него е повишена заради обилните валежи от последните дни

Водата в язовир „Тича” продължава да е негодна за пиене. Ежедневно се следят показателите ѝ, тъй като вчера бе обявено, че тя не трябва да се пие. Язовирът захранва Шумен, Търговище, Велики Преслав и още три населени места. Мътността в него е повишена заради обилните валежи от последните дни.

РЗИ: Водата от язовир „Тича" да не се ползва за пиене и готвене

Пречиствателна станция за питейни води се строи в момента и заради това замътената вода стига до градската мрежа. „Водата се замътва когато има рязко снеготопене или обилни валежи. През 2015 година стоя замътена 5 месеца”, каза инж. Николай Колев от ВиК-Шумен.

„Този показател е с индикаторно значение – той няма пряка здравна значимост. Но при повишаването му индиректно се съди за това, че би могло да има завишаване и на микробиологичните показатели. А те всъщност създават пряката здравна значимост”, коментира д-р Йовка Костова от РЗИ-Шумен.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.