Инициативата е на Министерство на правосъдието

Министерството на правосъдието предлага изграждането на електронна информационна система "Национален регистър на запорите" в България. Чрез нея информацията за движимите вещи с регистрационен режим, върху които са наложени запори по изпълнителните дела, ще бъде централизирана в единна база данни, съобщи пресслужбата на кабинета, информира БТА.

Системата ще е достъпна за правоимащите органи и лица на територията на страната и извън нея.

На първо четене: Приеха идеята за провеждане на електронни съдебни дела

Към момента в българското законодателство съществува нормативна празнота по отношение на възможността за информиране на заинтересованите страни преди извършване на покупко-продажба на движими вещи (пътно-транспортни средства, селскостопанска техника, пътностроителна техника и др.) относно наложени запори върху тях, се посочва в прессъобщението.

Правосъдното министерство предлага нови мерки срещу домашно насилие

Предвидено е Националният регистър на запорите и системата за електронен публичен търг да функционират на основата на обща информационна система. Този подход ще позволи общ единен стандарт при изграждането на двете функционалности и автоматизирано движение на данни от регистъра на запорите на движими вещи към модула за продажбите и обратно.

От догодина пенсиите до 650 лв. няма да бъдат запорирани

Системата ще допринесе за развитието на електронните услуги, които се предоставят на хората и бизнеса, както и ще предостави възможност за взаимодействие между системи при проверка за наличие на запор върху вещ на дадено лице. Така ще се постигне максимална информираност на гражданите, бизнеса и държавните органи и ще се намали възможността за разпореждане със запорирани вещи.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си