"Трябва да се научим да живеем с тях", каза имунологът

"Има не само трети щам на коронавируса, а се появиха щамове и в Африка и в Бразилия, и шести щам в Япония. Такива ще продължават да се появяват. Трябва да се научим да живеем с тях". Така имунологът акад. Богдан Петрунов коментира появата на новия вариант на COVID-19. 

Кантарджиев: След ваксинация, дори при спад на антителата, човек пак е предпазен от вируса

"Трябва да приемем, че коронавирусът няма да изчезне окончателно, той ще бъде като грипа - ще се появява постоянно", каза още специалистът.

Засега все още няма научно доказателство, че новия щам се е появил и у нас, защото, за неговото доказване е необходимо генетично изследване, което у нас се прави  само в Националния център по заразни и паразитни болести, което се очаква скоро да бъде готово.

Проф. Христова: Не трябва да мислим, че случващото се в Западна Европа ще ни подмине

Все още не е ясно до какви промени ще доведе новия щам, това ще е ясно най-рано до края на годината, но ще бъде необходима нова ваксина. 

Според акад. Петрунов няма основание за разхлабване на мерките на този етап, още повече, че у нас те са от най-леките. Той препоръча да продължим спазването на предпазните мерки като маски, дистанция и дезинфекция. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.

Източник: БНР