От другата събота и неделя на разположение ще бъде и зоната за шейни

Въпреки силния вятър - стотици софиянци участваха в зимния фестивал. Той се проведе на Витошa.

Силният порив на вятъра, който достигна 100 км в час, спря Симеоновския лифт, но не отказа столичани от участие в снежния фестивал на Витоша. Трикилометровата колона от автомобили принуди десетки да ходят пеша.

„Напоследък децата нямат много голяма възможност да спортуват и когато разбрахме за събитието нямаше как да го пропуснем. Обичаме снега и шейните”, каза Ралица.

С ПАНТИ ИЗ РОДОПИТЕ: Ски-туринг до Орфеевите скали

Празникът започна със старта на ски алпинистите, прочутият планински рекордьор Кирил Николов-Дизела този път завърши втори.

„Там, където се качвахме, вятърът беше над 100 км/час. Услоявията бяха просто брутални. Организацията обаче беше супер”, посочи Николов.

Заради здравните мерки в екшън дисциплината по планинско колоездене със зимно спускане по сняг бяха допуснати 60 участници, въпреки три пъти повечето желаещи. При жените най-бърза беше двукратна национална шампионка на България Виктория Гончева.

„Единственото, което ме притеснява, е това, че е доста опасно, когато е ветровито, иначе трасето е много забавно и интересно”, обясни Гончева.

Ураганните пориви не позволиха да бъде открита първата на Витоша специализирана зона за шейни.

„Зоната за шейни, която по предложение на кмета град София Йорданка Фандъкова изградихме, не можем да я използваме днес заради вятъра. От другата събота и неделя тя ще е на разположение на софиянци”, коментира Анатоли Илиев от Фондация „София – Европейска столица на спорта”.

Забавните надпревари за най-малките бяха преместени на пистата пред хижа „Алеко”.  

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.