Испания изтегли с час по-рано вечерния час, протестите в Нидерландия не спират

В Западна Европа продължават да въвеждат ограничения, заради надигащата се нова вълна на коронавируса. Премиерът на Великобритания Борис Джонсън каза, че страната обмисля нови мерки за граничен контрол, които биха изолирали почти напълно британските острови.

Испания изтегли с час по-рано вечерния час, заради увеличаването на броя на новозаразените и хоспитализираните. Много хора бяха принудени да бързат, за да не се окажат в нарушение.

СЗО публикува нови клинични препоръки за лечение на COVID-19

„Отразява ми се, защото ходя на лекции в Мадрид и трябва да хвана влака до дома. Така се оказвам доста притиснат с времето”, коментира Гонзало Лара, който е студент в Мадрид.

Заведенията трябва да затварят преди 21 часа. Това слага край на типичните за Испания късни вечери и е поредното ограничение за индустрията, в която изкарват прехраната си десетки хиляди жители на столицата.

„Ужасно е. Хората точно бяха започнали да се оправят и отново да излизат. Сега отново се генерира страх. А за бизнеса е много трудно. Продажбите ни са спаднали с 85 процента”, казва Балдомеро Кубас - управител на бар в Мадрид.

Над 150 задържани в третата вечер на протести срещу мерките в Нидерландия

Властите казват, че няма друг начин, с оглед на очевидния ръст на новозаразените на 14-дневна база.

Вечерният час продължава да предизвиква протести и безредици в Нидерландия. Трета поредна вечер имаше сблъсъци между протестиращи срещу мярката и полицията. Отново имаше над 150 арестувани, както и няколко ранени полицаи. Бяха изпочупени витрини и разграбени магазини.

„Наистина е странно че, че нещата излизат извън контрол, хората губят ума си. Мога да си го представя донякъде, но всички ние сме изправени пред една и съща ситуация тук и мисля, че трябва да запазим спокойствие”, коментира Карло Хофман, жител на Амстердам.

Междувременно председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви мащабен план на Съюза за борба със следващи пандемии. Германката го нарече Програма за биозащитна готовност. Планът предвижда сътрудничество между 27-те държави и частния сектор в областта на медицината и фармацевтиката. Ще има екипи от експерти, които да наблюдават потенциално опасни вируси и патогени, както и предварителна подготовка за разработването и производството на ваксини, лекарства и предпазни средства.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.