Оранжев код за лошо време в 9 области, има условия за снегонавявания

Тежка зимна обстановка. Обилен снеговалеж и силен вятър сковаха половин България. В 9 области е обявен оранжев код за опасно време. Блокирани са редица пътища. Усложнена е пътната обстановка и по старопланинските проходи.

Хиляди машини на пътните служби са ангажирани с разчистването на проблемните участъци. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Област Бургас

В общините Карнобат и Руен положението е най-тежко. В област Бургас няколко места са без ток заради скъсани далекопроводи, повредите се отстраняват. Няма бедстващи села.

 

 

Североизточна България

Пътната обстановка в Североизточна България също е усложнена. Има условия за снегонавявания заради бурния вятър, обясни шефът на АПИ Георги Терзийски.

Рано тази сутрин автобус се обърна на пътя Русе - Бяла. Шофьорът е загубил контрол над управлението и машината е паднала в крайпътната канавка. По информация на NOVA няма пострадали пътници. Причината за инцидента, според шофьора, е лед на пътя. 

Автобус се обърна на заледен участък на пътя Русе - Бяла

Временно движението в участъка от км 32 до км 110 на пътя Силистра - Добрич е ограничено за МПС над 12 тона заради снегопочистване.

Ограничено е и движението на МПС над 12 тона по пътя Варна-Добрич. Затворен за движение е общинският път от с. Въглен към с. Каменар. Там има закъсали в снега автомобили, на които в момента се оказва помощ. Няма бедстващи хора, съобщават от АПИ. 

Усложнена е ситуацията и на пътя за село Кичево. И там има закъсали автомобили.

Частично бедствено положение е обявено в Суворово и Долни чифлик. Голяма част от населените места край Суворово нямат електричество от сутринта.

 

Проходът на Републиката

Отпаднаха всички ограничения за движение на автомобили във Великотърновска област и в Прохода на Републиката. Тежкотоварните също се движат.

Ограничението за тировете да се движат, но само с вериги, беше въведено късно снощи. Паркингите около Велико Търново се препълниха с тежкотоварни автомобили. Почистващите служби са на 24-часов режим. Въпреки предупрежденията от няколко дни за обилен снеговалеж, неподготвени шофьори не липсваха.

„На терен работят 90 машини. Имахме доста ситуации с аварирала почистваща техника, но мисля, че се справихме”, обясни директорът на ОПУ - Велико Търново инж. Венцислав Ангелов.

Заради обилния снеговалеж преди обед бяха въведени ограничения за движение на тежкотоварните автомобили по повечето първокласни пътища във Великотърновско.

Проходът „Шипка”

Силен вятър и навявания има и в района на Шипка. Затворени са пътища и подходи към прохода. Закъсаха и няколко автомобила. Към 12 ч. проходът „Шипка” е отворен за движение. Преди обед за около час движението и в двете посоки беше спряно заради почистване.

 

 

Основният проблем възникна между градовете Крън и Шипка, където тази сутрин заради ураганни ветрове и преспи движението беше спряно. Закъсаха и четири коли. Пътят остава затворен за движение.

Четири машини обработват южната страна на прохода „Шипка”. Движението се осъществява при силен вятър.

Проходи „Рожен” и „Превала”

Снегът спря и камионите в Родопите. Проходите „Рожен” и „Превала” се оказаха критична точка за пътуващите. За да не се образува колона от закъсали камиони полицията спря движението им.  Така ограничено е за преминаване на камиони над 12 т през двата прохода, както и по път III-866 Девин-Михалково.

Предупредителни кодове за сняг и вятър в половин България

Проход „Троянски"

Заради силен снеговалеж, бурен вятър и ниска видимост е затворен за всички автомобили най-високият старопланински проход - „Троянски“. 

 

 

Смолянска област 
 
Усложнена остава пътната обстановка в цяла Смолянска област. Снежната покривка по високите места достигна до около половин метър. Снеговалежът отново постави на изпитание шофьорите и снегопочистващите фирми. От разклона за село Забърдо до Пампорово главният път за Смолян се оказа под сняг. Малко преди 9 ч. три снегорина един след друг бяха изпратени в проблемния участък и започнаха разчистването.

Четири населени места в района на Община Баните са на тъмно и студено заради скъсани електропроводи от мокрия сняг. Екипи на енергодружеството вече работят по отстраняването на аварията.

 

 

Видео: "Моята новина"

Магистрала „Хемус"

Отпада ограничението за движение на автомобили над 12 тона в Софийска област по АМ „Хемус”. Същата забрана отпада и по направленията София-Русе и София-Варна в областите Ловеч и Велико Търново.

1320 машини са обработвали републиканските пътища през нощта. 

За снегопочистване временно е спряно движението на МПС над 12 тона още по пътя Ботевград – Мездра, както и от разклона за Бяла до пътен възел „Коритна“. За почистване е ограничено преминаването на всички автомобили по пътя Аксаковска панорама – Кичево, на територията на област Варна, както и по пътя Балчик – Албена и Аксаковска панорама – Кичево. Поради снеговалеж и навявания е спряно преминаването на всички МПС по пътя Шумен – Каолиново в участъка между селата Златна нива и Войвода. Трафикът се пренасочва по обходен маршрут: в посока Шумен – по път III-701, а в обратна посока по път Шумен – с. Златна нива и път III-2007 до Каолиново, съобщават от АПИ.

 

За днес е обявен оранжев код за потенциално опасно време, снеговалежи и вятър в 9 области: Силистра, Добрич, Разград, Търговище, Варна, Шумен, Сливен, Бургас и Ямбол. В областите Русе, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Стара Загора, Хасково и Кърджали е определен жълт код за снеговалеж и бурен вятър.

„Очакваме снегонавявания в областите - Шумен, Бургас и Добрич. Към момента част от пътя Каварна-Шабла е затворен. Ограничение за движение на МПС-та над 12 тона има на пътя Шумен – Каолиново", заяви директорът на Дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ инж. Даниел Иваничков.

 

 

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Репортери: Георги Манев, Мартин Георгиев, Благой Бекриев, Емил Дамянов, Анна Ангелова

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.