В списъка с диагнози не липсват отключени епилепсии, автоимунни заболявания, както и възпаление на части от мозъка

За тежки неврологични проблеми, свързани с боледуването от COVID-19 информират лекари. А от клиниката по нервни болести към Александровска болница заявиха пред NOVA, че отчитат все повече пациенти с подобни оплаквания.

Силно главоболие, болките в очите и нетърпимо виене на свят, които не преминават дори с лекарства. В повечето случаи локалните симптоми като тези отшумяват сами. Не всичко обаче свършва след приключване на карантината. В клиниките все по-често търсят помощ пациенти, отключили  тежки неврологични усложнения месеци след като вече са преболедували COVID-19.

Кои симптоми отличават британския вариант на COVID-19 от обичайния

"Тук, в клиниката по Нервни болести към Александровска болница всяка седмица хоспитализират поне по няколко такива пациенти. Всички със симптоми, проявили се месеци след вируса. Оплаквания от паметови нарушения, нарушения във вниманието, в намирането на точната дума. И това до голяма степен се дължи на хипоксията, на кислородния глад на мозъка, който често възниква при тежките случаи, които са с намалена сатурация в резултат на белодробни проблеми", това сподели проф. Ивайло Търнев, нач. Клиника по нервни болести, УМБАЛ „Александровска”.

СЗО регистрира рекорден брой починали с коронавирус по света за седмица

В списъка с диагнози не липсват отключени епилепсии, автоимунни заболявания, както и възпаление на части от мозъка. Сред пациентите в отделението на проф. Търнев обаче има и хора, които пристигат след като започнали да усещат странни вкусове, или миризми. А за неврологични заболявания може да подсказват дори двигателни проблеми.

 

 

Възстановяването е възможно, стига да се започне навреме, категорични са невролозите.

Най-добрата превенция според проф. Търнев е наблюдението, както и задължителните изследвания след като инфекцията премине.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.