Работното време на големите търговски центрове ще бъде намалено

От утре големите търговски центрове и фитнесите у нас отварят при определени правила. В очакване на първите клиенти, търговците днес подреждаха витрините. 

Работното време на моловете ще бъде намалено. Те ще работят от 10.00 ч. сутринта до 21.00 ч. и то при строго спазване на мерките за безопасност. Ще бъде осигурена допълнителна охрана, която да следи дали всички мерки се спазват. Малолетни и непълнолетни ще се допускат само с придружител.

„Освен дезинфекцията на всеки един час, имаме и допълнително дезинфектанти на всеки вход и изход. Това, което направихме още миналата година, е да инсталираме нова система в асансьорите, която пречиства въздуха и бори вирусите”, казва Силвия Чапарова, която е маркетинг мениджър в голям търговски център.

Моловете в трескава подготовка преди отварянето (СНИМКИ)

От самите търговски обекти ще следят и за струпване на хора. „Колегите учтиво молят хората да се разпръснат. Махнали всички седящи места с цел да няма струпване около тях”, казва още Чапарова.

Отделно във всеки магазин има организация за това колко души могат да се допускат.

„Мисля, че няма да се случва да връщаме или да спираме хора отпред. Един наш колега ще стои на входа, следейки и за броя посетители, и за поставянето на маски. Осигуряваме дезинфектант, осигуряваме и маска, ако някой си я е забравил”, посочва Веселин Тодоров, управител на верига книжарници.

 

 

След двумесечната пауза търговците отчитат сериозни загуби. Все пак от тази книжарница са успели да запазят всичките си служители. „Беше много тежко за нас, предполагам и за всички търговци на дребно. За съжаление, доходите им паднаха, особено на фона на големите бонуси в нормални години за големите обороти през декември и януари”, допълва Тодоров.

Сега пък се наложило да се вложат доста средства, за да бъде добре зареден магазинът. „Надяваме се скоро да дойдат тези ваксините и да приключим с тази драма. Надяваме се като отворим утре да не затваряме повече никога”, коментира Веселин Тодоров.

А мнението на клиентите за това дали всички магазини в моловете е добре да работят от утре е разнопосочно.

Детските центрове на територията на търговските обекти остават затворени.

 

В същия ден отварят и фитнесите у нас. 

“Капацитетът на обектите е намален на 50 %. Това означава, че се изчислява колко хора могат да посетят мястото в един й същи час според квадратурата на сградата. Не е задължително хората да тренират с маска. Дезинфекция ще се прави всяка сутрин. Държим клиентите да почистват уредите след ползване”, заяви Иво Митков, управител на фитнес център. 

Повече гледайте във видеото. 

Репортери: Виктория Бояджиева, Благой Бекриев, Ивелина Драгнева

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.