Външният министър Екатерина Захариева призова за освобождаване на задържаните

България осъди военния преврат в Мианмар. Външният министър Екатерина Захариева призова в „Туитър” за незабавно освобождаване на задържаните.

Военен преврат в Мианмар (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според информациите, които разпространиха военните в Мианмар, задържани са лидерът на управляващата партия и премиер Аун Сан Су Чи,  президентът на страната Вин Мин, както и други висши фигури от партията.

„Изборите са законният начин за смяна на правителството. Нека всички уважаваме демокрацията”, написа още Захариева в „Туитър”.

 

 

 

По-рано телевизия на военните в Мианмар обяви, че въоръжените сили поемат контрола в страната за една година. Говорител на канала "Миявади" цитира параграф от съставената от военните конституция, който позволява на армията да поема контрол по време на национално извънредно положение.

 

 

Военни патрулират улиците на големите градове в страната, а почти всички комуникации са прекъснати. В страната беше обявено извънредно положение.

Военният преврат беше извършен след внушителна изборна победа на партията на Аун Сан Су Чи, но армията твърди, че изборите са манипулирани.

Су Чи призова привържениците си да не приемат военното управление и да протестират срещу него, защото то отново ще постави страната на пътя на диктатурата.

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.