По него няма месец без катастрофа

Хиляди жители на Велико Търново вече четири години настояват за ремонта на само един километър. Отсечката е част от един от най-важните пътища за страната – трансграничният коридор, свързващ Европа с Азия. Става дума за пътя  Русе – Свиленград и южния вход на старата столица, където няма месец без катастрофа и ден без рискови ситуации.

Тежка верижна катастрофа на АМ "Струма" (ВИДЕО)

Отсечката е позната като Присовски завои - южният вход на Велико Търново. Проблемът с честите катастрофи стои повече от 20 години. Най-потърпевши са местните, които ежедневно пътуват до работните си места от близките населени места.

Мариян Василев е експерт по безопасност във Великотърновско. Водил е курсове на стотици кандидати за шофьори. Според него проблемът с този участък е в това, че мястото е усойно, а единият от завоите е с обратен вираж.

„Целият път е сух и в един момент водачът навлиза в поредица от завои, които не са сухи. И когато няма добър гриб на асфалта, става ниско сцепление и автомобилите губят контрол”, казва той.  

Експертът предупреждава и за поредното свличане на камъни в участъка. Преди четири години над 5 000 местни жители събраха подписка с настояване завоите да се изправят, но резултат и досега няма.

Повече гледайте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.