Тя сподели, че човек преминава през 5 фази на траура, но ако не се премине през всички фази, идва контрахирана траурна реакция

Как да говорим с децата за смъртта? Колко важна е тази тема? Кога ще ни попитат за първи път и как да намерим подходящите думи според възрастта им? В предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS гост по темата е психотерапевтът Димитрина Митрева.

Според нея на децата се дава твърде малко информация за смъртта и е абсолютно недопустимо да не им се обяснява.

Има различни начини да се говори за това, свързано е с възрастта.

"В т.нар. психо-сексуално развитие на около 4 г. възраст децата започват да осъзнават края на живота, че има нещо, наречено смърт. Децата приемат, че това е нещо временно", обясни Митрева.

По нейните думи е добре да се говори за религиите, да се създаде широка перспектива за живота след смъртта и да им се обясни, че след смъртта близките се превръщат в енергия, но самата смърт е нещо окончателно.

Психотерапевт: Трябва да обясняваме на децата тежките събития и ситуации (ВИДЕО)

Тя сподели, че човек преминава през 5 фази на траура, но ако не се премине през всички фази, идва контрахирана траурна реакция, която води до голяма болка.

"Ако детето не присъства на траурна церемония на близък, ще се травмира повече. Не съм видяла дете, травмирано от това, но съм виждала възрастен", коментира психотерапевтът.

Митрева уточни, че смъртта винаги е свързана с чувство за вина. След това идва гняв, тъга и приемане.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.