Добрин Иванов: Трябва да се прилага мярка 75 към 0

"Не е възможно работодателят да принуди работника да се ваксинира. Задължение на работодателя е да създаде условия на всеки свой работник, който иска да се ваксинира, да може да го направи", това каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS Ваня Григорова, икономически съветник на президента на КТ "Подкрепа".

Гостът констатира, обаче, че масова ваксинация в света не съществува, освен в Израел, а на останалите места, включително в Европа, това става бавно, което обезсмисля самия процес.

Григорова е убедена, че няма и достатъчно информираност за ползите, рисковете и всички последици от ваксинирането.

"Трябва да се обсъдят новите варианти на мерките, но вече се приемат такива, които се предлагаха от КТ "Подкрепа" от самото начало", категорична бе Ваня Григорова.

Как се справят българските фирми в края на извънредната обстановка?

"Не е законно работодателите да искат от рботниците си да се ваксинират. Всеки сам трябва да реши дали ще се ваксинира, това не може да бъде условие за оставане на работа, това не е морално и не е възможно", съгласи се Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал.

"В Европа работникът има защитени права, докато в САЩ има изключения, там се дава предимство на договаряне между работник и работодател", изрази мнението си той относно сравненията между европейския и американския модел.

Той също смята, че капацитета на държавната администрация значително е намалял от началото на кризата, защото част от тях не работят, други работят онлайн.

Иванов изрази мнение, че ваксинацията би била по-успешна, ако се разреши тя да може да се случва на работните места, като в много от големите предприятия има лекарски кабинети.

Според него бизнесът е все по-притиснат и голяма част от него е на ръба на фалита. Той предложи да се прилага мярка 75 към 0.

Ваня Григорова: Необходими са социално-икономически мерки за справяне с кризата

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.