Оказва се, че има и фирми, които са регистрирали по-висок оборот по време на извънредното положение

В края на извънредната обстановка се оказва, че има и фирми, които са регистрирали по-висок оборот по времето на извънредното положение. Те обаче са по-скоро изключение. Кой спечели и кой загуби най-много през последните два месеца и половина? Ева Костова провери.

Станислав Кирилов е собственик на дигитална агенция, която създава уеб и мобилни приложения. Има 10 служители. 30% от клиентите му са български компании, 70% - чужди. Казва, че по време на извънредното положение, някои клиенти се почувствали несигурни да инвестират в подобни проекти. Други, решили да ги замразят, трети обаче, станали дори по-активни. Предимно швейцарски компании, където според Станислав, кризата не се усетила много. Благодарение на тях, успял не само да не работи на загуба, но да отчете дори по-висок оборот.

Сачева: Очакваме 200 000 души да запазят работата си благодарение на мярката 60/40

„Всичките служители, които бяха в офиса ги закарахме по домовете, с компютри, с всичко. Директно ги взехме и им казахме, че от понеделник си остават вкъщи. Не мисля, че имаше абсолютно никаква промяна по отношение на продуктивността и по качеството на работа. Всичко продължи по абсолютно нормален начин”, казва Кирилов.

Фирмите като тази на Станислав обаче, са по-скоро изключение, казват от Асоциацията на индустриалния капитал. Мерките за борба с последиците от кризата с COVID-19  у нас, не били по-различни от тези в другите държави. В това число влизат мерки за запазване на заетостта по схемата 60 на 40, мерки за подпомагане на бизнеса в посока ликвидност и мерки за подпомагане на най-засегнатите граждани. Според председателя на Асоциацията, разликата между нас и останалите не идвала дори толкова от обема на помощта, колкото от структурата 60 на 40 и от още нещо.

Спазват ли се противоепидемичните мерки в заведенията?

„Тя закъсня като време за въвеждане. Беше въведена  в средата на април. Тя не можа да развие своя потенциал, защото тези пари, които са в голям размер – 1 милиард, ще стигнат поетапно в продължение на по-дълъг период. От този 1 милиард, към 2 юни 2020 година са изплатени 66 милиона лева”, посочва Добрин Иванов - директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

От тях са се възползвали 10% от предприятията, а това са малко над 10 000 фирми. В тях работят 5% от заетите в страната лица, тоест 157 000 души.

Повече по темата гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК