„Неразбираемо е защо все още не се започва разговор за тях“, коментира още тя

„Категорично подкрепяме наложените към момента ограничения. Те са необходими и трябва да се сериозни, ако се опитваме да намалим натиска над здравната система. От друга страна обаче, Законът за извънредното положение няма дори амбицията да съдържа социално-икономически мерки“. Това заяви икономическият съветник на КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова.

„Фондът на фондовете" предоставя 170 млн. лв. гаранции

„Неразбираемо е защо все още не се започва разговор за тези мерки. Ние от КТ „Подкрепа“ говорим още от първия ден на извънредното положение за спешната необходимост от такива мерки“, каза още тя.

По думите й в първоналачния вариант на закона е имало текст, който е гарантирал отлагане на заплащане на всякакъв вид сметки. „Бизнесът обаче се възпротиви на това и тогава то беше променено и остана само отлагането на кредити. Т.е. факт е че има някакви мерки, но те са крайно недостатъчни“, категорична е Григорова.

Сачева: Бизнесът губи време, като се концентрира само върху схемата "60/40"

Според нея от мярката 60 на 40 ще се възползват фирми, които са достатъчно богати, за да могат да изплащат остатъка от 40%. „Това ще са включително IT компании, които никой не си мисли, че са в затруднено положение. Въпросът е, че някои от фирмите, които ще се възползват от мярката, така или иначе могат да поемат заплатите на служителите си. От нея обаче няма да може да се възползва малкия бизнес“, посочи още тя.

Целия разговор гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!