Операцията е уникална за България

Екип от ветеринарни хирурзи и анестезиолози отстрани 800-грамов тумор от камила във Ветеринарните клиники на Тракийския университет в Стара Загора. Операцията е първа и уникална за България. Собственици на животното са циркови артисти, които бяха неотлъчно до камилата в продължение на дни.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Ветеринарните лекари споделят, че операцията на огромното животно е била истинско предизвикателство за тях. Те са се натъкнали на сложния случай при посещение за профилактичен преглед на животните в обекта, където ги отглеждат. Установяват, че има проблем в устната кухина със съмнения за тумор. Впоследствие диагнозата се потвърждава и заедно със собствениците, с цената на всички рискове, решават да извършат операция по отстраняване на туморното образование на 4 февруари. Операцията на 16-годишния Рамзес е успешна, а през цялото време той е придружаван от друга камила - своя приятел Зевс, тъй като не могат един без друг.

Рамзес вече се възстановява и излиза на разходка в двора на ветеринарните клиники, заедно с приятеля си, в очакване на да бъде изписан, за да се върне отново на сцената.

Репортер: Георги Манев

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.