Това записаха депутатите с промените в Закона за гражданското въздухоплаване

Авиационният оператор "Авиоотряд 28", който извършва полети със специални предназначения, се преименува на "Държавен авиационен оператор". Това окончателно записаха депутатите с промените в Закона за гражданското въздухоплаване.

Транспортният министър ще определя с наредба условията и реда за експлоатация на дроновете. 

В бъдещата наредба ще бъдат предвидени и административните производства в регулация на дроновете, обучение и издаване на свидетелства на дистанционно управляващи пилоти, както и опериране в определени географски зони.

Окончателните изменения в закона предвиждат още летищните такси, определени от летищния оператор, след влизането им в сила да бъдат публикувани единствено на сайта на оператора. Отпада изискването те да се обнародват в "Държавен вестник".

Така се премахва лицензирането на всяка една транспортна единица, която е свързана с обслужването на пътници, багажи и товари. Ще остане единствено и само лицензът, който е на наземния оператор, като чрез него ще може да се контролира самата работа на този оператор и да се регулира неговата дейност.

В закона се въвежда нов термин - международни летища за обслужване на авиация с общо предназначение. Това ще даде възможност на някои малки летища, които към настоящия момент са летателни площадки, ако разполагат с подходящо оборудване и отговарят на изискванията, съгласно Нормативната уредба, да могат да обслужват международни полети от авиацията с общо предназначение.

Депутатите окончателно разписаха срока за предявяване на иск срещу превозвачите да е един и същ, както за вътрешните, така и за международните полети.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
Източник: БНР