Това заяви в студиото на ”Здравей, България” математикът на Националния оперативен щаб

„В момента все още се намираме в периода на малко нарастване на случаите. Но ако нещата продължават така, той ще приключи. Този параметър, който ни интересува е базовото репродуктивно число. Има една стойност, която е критична и тя е 1,3. Или 10 души ще заразяват 13”. Това заяви в студиото на ”Здравей, България” математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов.

913 са новите случаи на коронавирус

„Ние ще изкараме тази седмица и още следващата ще доближим тези 1500 случая на ден. Ако се оставят нещата така, то числата ще продължат да нарастват”, категоричен е той.

По думите му  след броени дни може да се очаква трета вълна на заразата. „Разпространението на вируса в един момент става преобладаващо дифузно. И тогава започват проблемите”, посочи математикът.

Според професор Витанов, ако вирусът се „развихри” то нарастването на случаите ще е по-бързо, отколкото ноември месец. „Бяхме стигнали до развитата турбулентност – от 2000 случая и нагоре. Тя има два стадия. Първия е до 5 хиляди случая и ние почти бяхме стигнали там. А другият – над 5 хиляди”, заяви професор Витанов и допълни: „Смъртността в България е проблем, защото народът е болен. Има едно леко и бавно намаляване на жертвите на вируса, но това става бавно”.

Повече гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.