Бюджетната комисия обаче гласува на второ четене хората, които получават помощ по "Запази ме" да не се влияят от запори


Допълнителното материално стимулиране за медиците на първа линия в борбата с пандемията може да бъде обект на запор, стана ясно по време на заседанието на бюджетната комисия.

Омбудсманът Диана Ковачева съобщи, че при нея пристигат оплаквания от медици, които имат запори върху банковите сметки и предложи по време на пандемията те да имат достъп до тези пари.

Омбудсманът: Помощ по „Запази ме” не достига до хора със запор на сметки

"Тъй като става дума за част от трудово възнаграждение, а не държавна помощ, не може да се направи изключение", опонира Менда Стоянова от ГЕРБ.

Бюджетната комисия обаче гласува на второ четене - хората, които получават помощ от държавата по схемата за подкрепа на хората в неплатен отпуск “Запази ме”, да имат достъп до парите, дори и сметките им да са запорирани, до два месеца след края на извънредната ситуация.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.
Източник: БНР