Здравните власти прогнозират трета вълна през следващата седмица

Мрачна прогноза - третата вълна на короновируса ще удари България още през следващата седмица. Прогнозата е на математика на Националния оперативен щаб професор Николай Витанов. Здравните власти обявиха, че вече е налице устойчива тенденция за увеличаване на новите заразени. 90% от картата на България е оцветена в оранжев или червен цвят, което показва тревожни данни.

Проф. Витанов: Третата вълна на заразата започва следващата седмица

Ситуацията у нас започва рязко да се усложнява. Броят на новозаразените вече е по-голям от излекуваните, а почти цялата страна вече е в така наречената оранжева и червена зона. Според здравните власти, пикът на заразата предстои. На фона на това, затягане на мерките не се предвижда. Тенденцията с увеличения брой новозаразени притесни здравните власти. Според тях новият пик на заразата предстои съвсем скоро.

„Това, което се случва в Европа и в България, е началото на 3-тата вълна! За последната седмица тенденцията е обърната – потвърдените случаи са 5000, излекуваните – 3000”, обясни здравният министър.

Здравният министър: Фаза 4 на ваксинацията може да започне в началото на март

Въпреки промяната в данните, политиката на правителството остава същата - без промяна в мерките. За ново затягане можело да се говори, едва когато заболеваемостта скочи още и надхвърли 200 на 100 хиляди души население. Властите обаче стриктно следят ситуацията, както и случващото се в болниците, където системата вече започва да се задъхва:

„В болниците имаме увеличение с 15 процента, спрямо миналата седмица. Заболеваемостта е увеличена с 32 процента, ако вземем преди 2 седмици. Смъртността е увеличена само с 4 процента”, обясни ген. майор Венцислав Мутафчийски.

Според плана на здравните власти за 48 часа всяко отделение трябва да е в готовност да се преструктурира в COVID зона, ако това се налага. Премиерът Борисов обаче остана оптимист:

„Искам да благодаря на медиците на първа линия, защото продължаваме да сме на 15-то място по смъртност и 26-то по заболеваемост. Виждате – при пълния локдаун във всички държави, ние се справяме”, заяви премиерът.

Отпускат 20 млн. лв за укрепване на пътища

Страната ни успява и с ваксинационния план, въпреки забавянето на част от доставките:

„До края на месеца се очакват около 260 хиляди дози от Оксфордската и около 100 хиляди дози от другите две ваксини”, обясни Богдан Кирилов.

Оказа се, обаче, че съобщението за поръчка за 3 милиона нови ваксини е гаф. Всъщност, новата заявка е за 6 пъти по-малко - 460 хиляди дози. Уточнението дойде днес от здравното министерство. Обяснението е, че вчера в бройката са записани и вече поръчаните ваксини.

Междувременно министърът на здравеопазването призова ЦИК да определи членовете на комисиите по-рано, за да успеят да ги ваксинрат навреме. Отговорът от ЦИК се очаква, а от здравното министерство си дават срок - до седмица планът за действие да бъде готов.

Премиерът Борисов обяви днес, че през следващите 10 години, страната ни ще получи общо 60 милиарда лева за справяне с пандемията.

Актуалните данни за разпространението на коронавируса у нас показват - 913 нови случаи за последните 24 часа, при направени над 10 000 теста. Това е около 9% от изследваните. 273-ма души остават в интензивно отделение. 697 са оздравелите - това са хора, дали отрицателен тест след преболедуване, престой в болница или след наложена карантина. Починалите от усложнения заради COVID-19 за последното денонощие са 45. А ваксинираните са над 3700 души.

Третата вълна на коронавируса започва следващата седмица. Това прогнозира в ефира на NOVA  математикът на Националния оперативен щаб. В момента репродуктивното число е 1,12 но ако то скочи на 1,3 тогава ще започнат и проблемите предупреди проф. Николай Витанов. Според него е напълно възможно при нов пик на епидемията, новите случаи да надхвърлят 5000 на ден.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.