Прокуратурата в Разград разпореди разследване

Проверяват новинарски сайт за разпространяване на фалшиви новини.  В публикация от миналата седмица се твърдяло, че 44-годишна учителка от Разград е починала в местната болница  16 минути, след като била имунизирана срещу коронавирус. От здравната инспекция и от болницата опровергаха информацията, а набедената за мъртва учителка е здрава и е в клас.

Милена преподава английски език  в основно училище "Никола Вапцаров". Ужасяващата вест, че е починала от инфаркт след ваксина  научила миналата събота от колежка

„Получавам съобщение от приятел – „Моля те Милена, обади ми се, спешно е”. Аз връщам обаждане и приятелката ми се изненадва ,че съм жива и здрава. Тогава тя казва, че в интернет пространството се разпространява новина, че аз съм починала в резултат на ваксинация срещу COVID-19.

ПОРЪЧВАМЕ ОЩЕ ВАКСИНИ: От ЕК признаха за проблема с доставките (ОБЗОР)

Милена направила проучване и не само сигнала до статията, но и видяла своя снимка.

„За мен беше изключителен стрес. Бях в ступор от цялата тази информация и не можех да повярвам, че става въпрос за мен”, казва Милена.

 

 

Веднага се обадила на близките си да ги предупреди да не се подвеждат по фалшивата новина, а десетки разтревожени колеги, приятели и родители звънели дни наред да разберат добре ли е. В опит да спре лавинообразното разпространяване на фалшивата новина Милена подала жалба в полицията. От прокуратурата започнали проверка, от местното РЗИ и болницата - също.

„Към момента на информацията имунизации на учители в Разград не са провеждани, това предстоеше по график”, казва д-р Ася Генева-директор от РЗИ-Разград.

„Отговорността не е малка - до 5 години лишаване от свобода и глоба от 10 до 50 хиляди лева. Достигнали сме до определен сайт, който е регистриран в София. Интерент пространството не е анонимно такова, всеки оставя някакъв белег”, обясни окръжният прокурор на Разград Тихомир Тодоров.

Жертвата на фалшивата новина ще съди автора на статията.

„Надявам се това да не се случва на друг. Това е нечовешко и не знам какво да кажа, не мога да го приема, този акт е просто недопустим”, казва Милена.

Репортер: Наталия Йорданова  

Повече гледайте във видеото.

България ще поръча допълнително над 3 милиона дози РНК ваксини

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.