Това реши парламентът

През 2021 г. ваксини срещу COVID-19 могат да бъдат прилагани и на лица, пребиваващи продължително в България. Това реши парламентът с гласуваните на второ четене промени в Законопроект за допълнение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.

Над 31 000 дози от ваксината на AstraZeneca пристигнаха днес у нас

Освен продължително пребиваващите в обхвата на ваксините се включват и членове на дипломатически и консулски представителства, на представителства на международни организации, акредитирани в Република България, както и членове на техния административно-технически и обслужващ персонал, гласят приетите текстове. Предвижда се условията и редът за ваксинирането да се определят в националния план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България.

С други текстове депутатите дадоха възможност за сключване на анекс към Националния рамков договор в системата на здравеопазването и за заплащане за работа при неблагоприятни условия по време на обявеното извънредно положение. Средствата за заплащането на работата в неблагоприятни условия ще може да се осигуряват чрез допълнителен трансфер от бюджета на Министерството на здравеопазването.

ПОРЪЧВАМЕ ОЩЕ ВАКСИНИ: От ЕК признаха за проблема с доставките (ОБЗОР)

Според приетите разпоредби Министерството на здравеопазването ще може да изплаща допълнителни възнаграждения за постигнати резултати на служители в системата, включително за дейности, свързани с поставяне на ваксини срещу COVID-19.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
Източник: БТА