Разработката на БАН е приложима в болници и училища

"15 института в БАН правят разработки свързани с COVID. Хората между 25 и 55 също трябва да се ваксинират, защото те ще работят за държавата", това каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS акад. Чавдар Руменин, ръководител на център за компетентност КВАЗАР към БАН.

В студиото Мартин Ралчев, докторант в Института по роботика към БАН, представи последната разработка на екипа - робот, който почиства подова повърхност от вируси.

НАЙ-ДОБЪР ПРИЯТЕЛ: Куче-робот носи предмети с ръка (ВИДЕО)

"Идеята е за почистване на подовите повърхности, защото в 70 до 80 процента от случаите заразата се локализира там. Екипът ни работи от няколко месеца по този робот. Той унищожава всички вируси по пътя си и доставя необходимите дезинфектанти и медикаменти до пациентите. Роботът може да пее и разказва приказки на децата. Той ще има и камера, която ще показва на лекаря видимото състояние на пациента. Приложими са в училища и детски градини. Роботът е напълно безопасен да е сред хора и да извършва дезинфекция", категоричен бе докторантът.

Той допълни, че ежедневно се работи по този и по други проекти с цел те да стават все по-добри във всяко отношение.

"Няма проблеми да се използва и за метро. Това е първата модификация, тя е скъпа като реализация. Може да се появи на пазара в обозримо бъдеще. В момента разговаряме с две фирми за производство и разпространение. Установихме, че за 2-3 секунди коронавирусът може да бъде унищожен от робота, но също и други вируса, като ебола, например", това каза и акад. Чавдар Руменин.

Футуролог: COVID-19 даде тласък на роботизацията и дигитализацията

Учените информираха и за иновациите си в областта на геникологията, които дават колосални резултати. Също така за явление, чрез което би могло да се помогне в строителството, за да се сигнализира предварително за изместванен на земни маси. Акад. Руменин заяви, обаче, че за предсказнване на земетресение се изисква много повече неща да се случат и не е сериозно да се твърди, че само това откритие е достатъчно за такова предсказване. 

Докторантът Мартин Ралчев пък заключи, че роботът е предизвикателство и няма да замени човека, но максимално трябва да помага на хората, особено в ситуация като сегашната.

Вижте повече във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.