Четириногата машина се продава на пазаради от миналия юни с начална цена от 74,500 долара

Кучето-робот на компанията "Boston Dynamics", носещо името „Спот“ вече може не само да намира пантофи, но и да ви ги носи. Това става възможно благодарение на допълнителната ръка, която му е монтирана. Четириногата машина се продава на пазаради от миналия юни с начална цена от 74,500 долара.

По данни на компанията по света вече има около 400 робота, включително в завод на Форд, както и на петролна платфора на British Petroleum. Във вторник създаделите на технологичното изобретение представиха обновена версия на кучето си, като сред новите му умения са още самостоятелно отиване до зарядното устройства.

А това на практика означава, че роботът може да работи целодневно. Проектирането на допълнителната ръка със захват отнело няколко месеца. А добавянето й дошло след получени множество запитвания от страна на клиенти, разказва Майкъл Пери, Вице-президент на компанията.  

Британец използва робот, за да предложи брак (СНИМКА)

„В момента кучето може усети заобикалящия го свят и да реагира, в зависимост от това, което вижда. Това създава цял нов спектър от възможни действия, които то може да изпълнява“, съобщи Майкъл Пери, вицепрезидент на “Boston Dynamics”.   

И така, Спот може собственоръчно и полу-автономно да хваща, вдига, носи, поставя и влачи предмети. Според Boston Dynamics, в индустриална обстановка, кучето машина  можело да отваря и затваря клапани, да дърпа лостове и да натиска дръжки и копчета на врати, да ги отваря и затваря.   

 

 

„Казвам му това нещото, което искам да ми донесеш. Иди го вземи и ми го донеси. Роботът ще измисли начин как да стигне до мястото, да вземе предмета и да го върне и то със скоростта, която вие сте му задали за целта“, добавя Пери. 

Новите възможности на Спот бяха показани във видео, на което се вижда как той танцува около други роботи, разработени от Бостън Дайнемикс. Клипът в ЮТюб е гледан 29 милиона пъти, откакто е пуснат в края на миналата година. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.