Опасността от кръвосмешение може да бъде използвана за мотив за разкриване на осиновителите

Осиновените деца получават шанс за семейство, а от там и за нормален, достоен спокоен живот. До скоро законът пречеше на срещата между изоставените деца и биологичните им родители. Ново тълкувание обаче може да преобърне редица човешки съдби. Как – в студиото на предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS говорят д-р Райна Дамяни, журналист и кулуролог и адвокат Йорданка Бекирска.

По думите на адвокат Бекираска информация за осиновяването може да бъде достигната само чрез досъдебно производство, след поискан достъп, за да се разбере кои са биологичните родители. А опасността от кръвосмешение може да бъде използвана за мотив.

По нейните думи в България има стигма и малцина признават, че са осиновени. Слага се петно върху хората, осиновили дете – че не могат да създадат свое.

Д-р Райна Дамяни наскоро разбира, че е осиновена. Затова приканва родителите да съобщят на децата си навреме, за да предовратят травми. Чувствала е, че животът й е като затворен асансьор с турболенции.

Според нея всички осиновени имат неосъзната вътрешна памет, че са осиновени. Родителите й отдавна са покойници, а до 74-та година не е имало ЕГН–та, ето защо чак наскоро след проверка в ЕСГРАОН тя разбира истината.

Тя разкри, че само за миналата година е имало повече от 4000 дела за разкриване на осиновители.

Целия разговор вижте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.