Арестът и осъждането на опозиционера доведоха до протести в цялата страна

Руският опозиционен лидер Алексей Навални загуби обжалването на ефективната си присъда. Съдът намали срока й само с месец и половина, без да се съобрази с искането на защитата, критикът на Кремъл да бъде освободен.

В пледоарията си пред съда Алексей Навални цитира както части от Библията, така и книгата за Хари Потър, като направи връзка между злия лорд Волдемор и президента Путин. Опозиционният лидер настоя, че обвиненията срещу него са абсурдни, тъй като е било очевидно, че не може да се явява в полицията, докато е бил в кома в болница в Германия.

„Аз не съм единственият, който вижда, но обикновените хора, които наблюдават този процес, също го виждат. Те имат лошо усещане, защото могат да си представят какво ще им се случи, ако те се изправят пред правосъдната система”, заяви Навални.

ЗАРАДИ НАВАЛНИ: Престрелки между Москва и Съда по правата на човека

Съдията отхвърли иска на Навални да бъде освободен, но намали с месец и половина присъдата му от 3 години затвор. Така критикът на Кремъл ще бъде върнат в наказателната колония, където да изтърпи останалата част от наказанието си. Адвокатът му коментира: „Днешната присъда е очаквана за нас. Ние я смятаме за незаконна, нищо  не се е променило”.

Междувременно говорителят на президента Путин коментира, че политическата фигура на осъдения опозиционен лидер няма нищо общо с Кремъл.

"Кремъл има много опоненти и това е нормален политически процес. Някои от тях действат в рамките на закона, други - отвъд рамките на приличието”, посочи Дмитрий Песков.

Днес Навални беше осъден и по още едно обвинение - за клевета срещу ветеран от Втората световна война. Съдът реши опозиционерът да бъде глобен със сума, равняваща се на около 12 500 долара.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК. БЕЗПЛАТНО Е.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.