Той е наказан за това, че обвинява полицията в мъчения, а короната - в корупция

Осъдителна присъда на рапър за възхваляване на тероризма и обида на испанското кралско семейство предизвика масови безредици в Барселона. Пабло Хасел също е наказан за това, че обвинява полицията в мъчения, а короната - в корупция. Властите обаче са категорични - той призовава към насилие.

От влизането на Пабло Хасел в затвора миналия вторник, Испания всяка нощ се превръща в сцена на масови демонстрации, ескалиращи в ожесточени битки между полицията и протестиращите.

Проблем за правосъдната система се оказват повече от 60 туита на рапъра, публикувани между 2014-а и 2016-а година, за които той получава 9-месечна ефективна присъда по обвинения във възхвала на тероризма. Глобен е и с 25 000 евро за обида, клевета и набеждаване.

„Като се вземе предвид глобата, която няма да платя в знак на неподчинение срещу несправедливото решение, това означава повече месеци затвор. Не знам дали ще ме накарат да излежа и присъдата от две години за правенето на песни. Освен това имам и други неразрешени дела, по които бих могъл да получа до 20 години затвор”, казва Хасел.

В акаунта си в Twitter и в песните си Хасел възхвалява баските сепаратисти от ЕТА, сравнява испанските съдии с нацисти и нарича бившия испански крал Хуан Карлос мафиотски бос. Рапърът също обвинява полицията в мъчения и убийства на демонстранти и мигранти.

„Опитвам се да направя случващото се по-видимо, да вдигам повече шум и преди всичко се опитвам да повиша информираността, че става въпрос за сериозна атака срещу нашите свободи, не само срещу моята. Необходим е колективен отговор на агресията срещу мнозинството. Отговорът трябва да бъде на солидарност и протест, защото само така ще успеем да спрем това варварство”, смята рапърът.

Отговорът не закъснява. Протестите продължават вече седмица, а редица известни личности застанаха на страната на Хасел и критикуваха както  присъдата му, така и законите за свободата на словото. Последва реакция на социалистическото правителство на премиера Педро Санчес.

„Демокрацията защитава свободата на словото, включително изразяването на най-ужасните, абсурдни мисли, но демокрацията никога не защитава насилието. Насилието е противоположно на демокрацията, то е отричане на демокрацията”, посочи Педро Санчес.

Въпреки това, премиерът призна, че законът за свободата на словото в Испания е нечестен, а присъдата не е в съответствие със становището на Европейския съд за човешките права. През последните години магистратите няколко пъти се произнасяха срещу Мадрид, че не може да наказва хора заради обида на кралското семейство.

„Законодателството е нечестно, а интерпретацията на съда не е в съответствие с международното право и становището на Европейския съд за човешките права”, заявява директорът на „Амнести интернешънъл” за Испания Естебан Белтран.

Освен за безредиците и погромите в Барселона, испанските власти имат и друго притеснение - рапърът е привърженик на независимостта на Каталуния, а последните регионални избори утвърдиха мнозинството на партии, които искат отделяне от Испания.

„Страхуват се от моите песни, не само защото те обясняват реалността, но и защото призовават за промяна, за организиране и борба срещу несправедливостта”, добавя Пабло Хасел.

Хасел също е изправен и пред още две години и половина затвор за възпрепятстване на правосъдието и заплаха срещу свидетел през 2017-а година, който е дал показания в подкрепа на местен полицай.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.