Нова доставка се очаква в края на седмицата

Общопрактикуващи лекари в Пловдив са принудени да връщат пациенти заради липса на ваксини. Хората в ДКЦ 1 в града под тепетата са изненадани от спирането на имунизация и то без да им се даде информация защо се случва това.

„От снощи се гърми по всички медии, че личните лекари,което е най-правилното, ще извършват ваксинациите. Идваме на място – няма”, сподели един от чакащите за имунизация.

„Честно казано не мога да ви отговоря защо няма ваксини. За пореден път се говори едно, а се върши друго. Общопрактикуващите лекари сме като някакви топки, разкарвани между различните институции”, оплака с е д-р Александър Калайджиев.

Експерт: Няма разлика между одобрените ваксини срещу COVID-19

По думите му от един месец личните лекари са получили разпореждане да изготвят списъци с желаещи за ваксинация. „При положение, че съм дал бройката за желаещите и имах уговорен ден и час, в който да отида да си взема медикаментите, се оказа, че те са били раздадени предишния ден”, посочи той.

„Заявил съм три флакона за 30 души за нашата практика, в която сме трима лекари. Всеки от нас да ваксинира по 10 души е съвсем нормално, защото на всеки един пациент трябва да се обърне внимание”, заяви медикът.

При близо 400 общопрактивущи лекари само 75 от тях са получли ваксини.  Причината- заявените от джипитата дози отишли в имунизационните кабинети, където напливът бил по-голям.

Част от личните лекари все още не са готови да се включват в имунизацията

От РЗИ-то в Пловдив признаха, че знаят за проблема, но обясниха, че са раздадени над 3 хиляди ваксини на личните лекари още в неделя и към този момент ваксини няма. Очаква се нова пратка с медикаментите в края на седмицата.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.