Вижте няколко важни съвета

Днес до обяд е крайният срок, в който столичните лечебните заведения, в които има обособен ваксинационен пункт, трябва да посочат в кои следобедни часове ще организират зелен коридор за имунизация срещу COVID-19 на пациенти, извън първите четири фази на ваксинация. Това съобщиха от Столичната регионална здравна инспекция.

Целта е да бъде оптимизирана работата на лечебните заведения и ваксина да могат да получат всички желаещи, пишат от Pariteni.bg. Какви са важните стъпки за тях, преди самата имунизация:

СТЪПКА 1: Как да запазим час за ваксина?

- През личния лекар - здравноосигурените лица могат да се обадят на личния си лекар, който е задължен да им осигури ваксина и да им даде ден и час, в който трябва да се явят.

- През РЗИ - здравноНЕосигурените лица не могат да запазят дата и час през личния си лекар. Ваксина обаче няма да им бъде отказана, ако звъннат в Регионалната здравна инспекция, отговаряща за техния град.

- Чакане на опашки при определените пунктове - този вариант е и най-малко удобен, и най-малко препоръчителен, но въпреки това хората, които отидат на определените за ваксинация пунктове, могат да получат ваксина или дата и час за такава.

- През онлайн регистъра - тази възможност е все още предстояща. Очаква се до края на месеца да бъде готов електронният регистър, в който всеки ще може да даде своята заявка за имунизация. 

Борисов: Готови сме да изпратим самолет за още ваксини (ВИДЕО)

Снимка: iStock

Къде може да се ваксинираме (СПИСЪК)

СТЪПКА 2: Нужни ли са предварителни изследвания?

Тази стъпка не е задължителна, но е препоръчителна за пациентите с хронични заболявания. Те трябва да се обърнат към лекуващия ги специалист и личния им лекар, за да обсъдят с тях на кои показатели да направят изследвания и след това да преценят как да действат спрямо резултатите.

АКО ВЕЧЕ СТЕ ПРОЯВЯВАЛИ НЕЖЕЛАНИ АЛЕРГИЧНИ РЕАКЦИИ ВСЛЕДСТВИЕ НА ПОСТАВЯНИ ВАКСИНИ

Това би дало основание да се смята, че и ваксината против COVID-19 би довела до нежелана реакция. Всички притеснения относно алергии трябва да бъдат споделени с личния лекар преди да се вземе информирано решение за ваксината.

АКО ВЕЧЕ СТЕ ИМАЛИ СРЕЩА С ВИРУСА

Възможно е вече да имате антитела срещу COVID-19, дори без да сте разбрали, че сте прекарали заразата. Това най-добре може да покаже тестът за антитела. Преди ваксина не е задължително да се прави такъв, освен това цената за него се поема изцяло от пациента (в различните лаборатории варира между 20 и 30 лв.)

Д-р Георги Миндов, председателят на столичното сдружение на личните лекари, съветва хората, които смятат, че са прекарали вируса, да си направят тест за антитела.

Ако нямате антитела - специалистите съветват пациентът да вземе информирано решение дали да си постави ваксина.

Ако имате антитела - няма точно указание, което да казва в кои случаи и при какво количество антитела е добре да се изчака с ваксинацията.

Голямото количество антитела според някои лекари може да доведе до гриподобни симптоми след поставянето на ваксината, които обаче отшумяват до 2-3 дни. Според Министерството на здравеопазването няма причина преболедувалите да не бъдат ваксинирани.

Единният информационен портал на Здравното министерство уточнява:

"Ако сте преболедували, може да имате някаква степен на имунна защита (имунитет), но тя варира и може да не продължи дълго време. Тъй като не знаем колко дълго антителата продължават след инфекцията и малък брой хора са имали по-тежки повторни заразявания, ваксината може да бъде от полза за повишаване на съществуващия след инфекция имунитет на човек. Въпреки че все още не е известно също и колко дълго продължава постваксинационният имунитет, ваксините се създават, за да осигурят надежден и продължителен имунитет. Клиничните изпитвания включваха хора, които преди това са били заразени със SARS-CoV-2 и е установено, че ваксината е безопасна. Имунизирането срещу COVID-19 e също толкова важно за преболедувалите, колкото и за непреболедувалите."

Д-р Николова: Масовата имунизация ще сложи край на масовата изолация

СТЪПКА 3: КАКВО ДА (НЕ) ПРАВИМ ПРЕДИ И СЛЕД ПЪРВАТА ДОЗА

24 часа преди и след ваксинация не трябва да се пие повече от 50 гр алкохол. Това каза директорът на УМБАЛСМ "Н.И. Пирогов" д-р Асен Балтов.

Поставянето на ваксина не означава мигновен имунитет. Различните източници дават различен отговор на въпроса кога тялото започва да изгражда имунитет. Причината е, че това до голяма степен зависи от индивидуалната реакция на всеки човек и от вида на ваксината.

Смята се, че в най-добрия случай първите антитела започват да се появяват не по-рано от 14-ия ден след първата доза от ваксините на Pfizer или Moderna.

При AstraZeneca специалистите сочат имунитетът започва да се появява след втората седмица от поставянето на ваксината и се увеличава до 12-а седмица.

СТЪПКА 4: ВТОРА ДОЗА ВАКСИНА

Още при поставянето на първата доза ваксина трябва да е ясно кога ще бъде поставена и втората. След като е ясен денят, часът и мястото за втората доза, пациентът трябва да спазва стриктно своя ред, за да не се стига до хаос.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си