Промените влизат в сила до дни

От 1 март 2021 г. познатият енергиен етикет на Европейския съюз ще се появи на пазара с нов дизайн и с постоянна енергийна скала от A до G за редица домакински електроуреди: перални машини, съдомиялни, комбинирани перални със сушилни, хладилници, фризери и охладители за вино. Това съобщиха от Сдружението на производителите на домакински електроуреди APPLiA България (член на БСК), предаде БТА.

„Променя се етикетът, но не и енергийната консумация на уредите", поясняват от сдружението. Промяната се въвежда със законодателство на Европейския съюз, което създава предпоставки за по-нататъшни иновации. Поради изискванията на новото законодателство, с което се въвеждат и по-строги методи за тестване на енергийната ефективност, уредите от сегашните най-високи енергийни класове А+++, А++ и А+ слизат надолу по скалата в класове (C, D и т.н.). С разработването на нови технологии класовете нагоре по скалата постепенно ще се запълват с новите модели уреди.

Телевизорът – покупката, която изисква внимание

Нов елемент в етикета е QR кодът, който след сканиране ще отвежда потребителите в уебсайт, съдържащ информация за продукта.

Промяната се извършва постепенно и някои уреди ще имат етикет със скала от A до G (хладилници, фризери, охладители за вино, перални, съдомиялни, комбинирани перални със сушилни), останалите ще са придружени от етикети със сегашната скала с плюсовете (+), докато новото законодателство за тях бъде прието (напр., фурни, климатици, бойлери и др.), а за прахосмукачките през следващите години се очаква въвеждането на изцяло нов енергиен етикет.

Бум на жалби за дефекти на електроуреди

Промяната поставя ново начало за сектора на домакинските електроуреди, като надгражда постигнатата висока енергийна ефективност на уредите и създава възможности за по-нататъшни иновации в полза на цялото общество, допълват от сдружението.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.