Животното е намерено да се скита в гора в Австралия

Див овен, намерен да се скита в гора в Австралия, е олекнал с 35 килограма, след като е бил остриган и от него е свалено "отглеждано" в продължение на пет години руно, покрито с кал и мръсотия, предаде „Франс прес”.

Обраслият с вълна скиталец, наречен Баарак, е намерен в гора в щата Виктория, откъдето е откаран в приют за животни на север от Мелбърн, съобщават във Facebook от организацията, поела грижите за него.

Подстригаха 40 кг вълна само от един овен

„Трудно ми беше да повярвам, че под цялата тази вълна наистина има жив овен", споделя основателката й Пам Ахърн. Според нея Баарак се е заблудил още като невръстно агънце и така и не е успял да намери пътя към дома, поради което не е стриган от около пет години.

За тяхно добро овцете трябва да се стрижат поне веднъж годишно. В противен случай оцеляването им е застрашено, особено в Австралия, където летата са особено горещи и сухи.

Баарак не успява да подобри световния рекорд на овена Крис - негов сънародник, и уви, вече покойник. Крис се прочу, след като от него през 2015 г. бяха свалените внушителните 41 килограма вълна.

Руното на Баарак обаче е по-тежко от това на друг именит овен, споминал се преди десет години. Новозеландецът Шрек стана известен, след като беше заловен през 2005 г., след като се подвизаваше на свобода цели шест години. От гърба му бяха свалени 27 килограма вълна. Шрек стана любимец на нацията и дори се срещна с тогавашната премиерка на Нова Зеландия Хелън Кларк.

Баарак също се радва на своята слава - видеото от стригането му е гледано над 2,5 милиона пъти в Тик Ток.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
Източник: БТА