Вижте какво ще можем да правим онлайн

Агенция „Автомобилна администрация“ предлага 9 нови електронни административни услуги за шофьорите. Те са създадени по проект за надграждане на регистрите за периодичните технически прегледи, намаляване на административната тежест и оптимизация на контролната дейност на агенцията. С реализирането на проекта близо 75% от  предоставяните от Агенцията услуги вече става по електронен път, предаде БНР. Доставено е специализирано оборудване на 80 автомобила и 17 мобилни лаборатории на контролните екип.

МВР иска да връчва глоби на границата

"По отношение на техническите прегледи всички необходими документи, които се изискваха досега, вече ще бъдат проверявани автоматично по електронен път в базите данни на останалите институции, като МВР, Финансовото министерството, НАП и Гаранционния фонд. Свързани са общо 12 регистъра и база данни. Така ще бъдат избегнати грешки в документацията", каза Дамян Войновски, заместник-председател на агенция “Автомобилна администрация“.

През електронната система ще могат да се проверяват платени ли са данъците за превозното средство, както и гражданската отговорност. Въвежда се електронно лицево разпознаване на кандидат-шофьорите с цел да се избегне явяването на изпит от друг човек, каквито случаи е имало в миналото, добавя Войновски.

Терзийски: Глоби за неспазване на мерките ще се налагат след няколко предупреждения

Годишно се издават над 28 000 карти за квалификация, 26 000 карти за дигитални тахографи и над 7500 ADR свидетелства за водачи, превозващи опасни товари. 

Електронната система е на стойност близо 1 милион лева и е изградена по  проект съфинансиран от Европейския социален фонд, чрез Оперативна програма „Добро управление“.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.