По думите на Радостина Александрова още в началото компаниите са предупредили, че това е възможно

“Забавянето на ваксините не е нещо неочаквано. Още в самото начало компаниите предупредиха, че доставките няма как да бъдат толкова ритмични и редовни, колкото на нас ни се иска", заяви в ефира на "Събуди се" вирусологът проф. Радостина Александрова.

И поясни, че вече има над 15 000 мутации на вируса. "Това не бива да ни изненадва. Най-естественото за вируса е да се изменя. Голяма част от мутациите са неутрални", обясни професорът. 

Пристигнаха 52 800 дози от ваксината на AstraZeneca

По думите й до момента знаем, че ваксините са ефективни срещу новите варианти на коронавируса. На въпрос какво означава една ваксина да бъде 95 % ефективна, тя заяви следното: 

“Това не означава, че от 100 души, 95 няма да се разболеят, а 5 ще се. Това означава, че всеки един от ваксинираните има шанс 95 % да се предпази”.

Цели разговор гледайте във видеото.

По-малък брой ваксинирани за последното денонощие

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.