Инициативата е по повод Трети март

Точно в 12 ч. днес, по случай Деня на Освобождението, 30 млади планинари – деца от туристическа група „Млад планинар“ в Петрич, се спуснаха в подножието на Мальовица, с национални знамена, под формата на буквата "V".

Честванията на върха на свободата Шипка (ВИДЕО+СНИМКИ)

"V" като като знака за "victory" или "победа", каквато България е извоювала преди 143 години с подписването на мирния договор в Сан Стефано.  Знакът "V", e стоял и като специална нашивка- шеврон на униформите на воините-освободители от Руската императорска армия.

"Да помним историята си и да предаваме любовта си към родината, е целта ни като организатори на честването на 3 март в подножието на Мальовица. Да възпитаваме родолюбие, да познаваме и почитаме героите - българи, руси, украици, беларуси, фини, румънци, които са отвоювали с живота си нашето освобождение. Но и да гледаме напред към бъдещите поколения, които ще славят името на България", казаха организаторите преди спускането.

Ски учители и скиори в района на Мальовица се спуснаха вечерта по една от пистите с факли и знамена по случай националния празник. С телата си  те отново образуваха латинската буква "v" - като "victory" или победа. Честването на празника под върха, завърши със заря.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.