Ще бъдат изградени и помещения за хора с увреждания

Реконструкция на Бачковския манастир ще го направи още по-желан за поклоннически, религиозен и културен туризъм. Това предвижда проект на стойност близо 4 милиона лева, който ще се финансира от европейската програма “Региони в растеж“. С парите ще се реставрира южното крило на манастира, ще се обновят спалните помещения за посетителите и ще се разшири паркингът.

Едно от предпочитаните места от много хора през почивните дни. С отпуснатите средства ще бъде реставрирана оригиналната порта на Бачковската света обител. Ще бъдат изградени и помещения за хора с увреждания.

Една от дейностите по проекта предвижда, за по-голямо удобство на поклонниците, да бъдат ремонтирани 25 спални помещения.

„Спалните помещения в миналото са се ползвали от 10-15 души. Сега тези огромни стаи се преграждат и се правят за по едно семейство или за двама души с отделни санитарни възли, за да се чувстват удобно в тях”, разказва игуменът епископ Сионий.

Ще бъдат обособени и помещения за хора с увреждания.

А най-новото бижу на манастира е новата игуменарница. След почти 35-годишно очакване най-после е завършена. Тя е дело на няколко художници. Обзаведена е изцяло във възрожденски стил. Приемният салон  ще може да посреща до 30 височайши гости, а в центъра й е разположен мраморен фонтан.

Повече по темата гледайте във видеото