Това стана по искане на прокуратурата

Съдът отмени по-лекия режим на затвор на бившия вицепремиер на регионалното правителство на Каталуния Ориол Жункерас и на още петима политици, осъдени за незаконния референдум за независимост, проведен през 2017 година.

Белгийски съд отмени европейската заповед за арест на Пучдемон

Това стана по искане на прокуратурата, която обжалва решението на регионалното правителство от януари да ги пусне у дома през уикенда.

Седемте политици бяха пуснати от затвора на 29 януари тази година от регионалното правителство в Барселона, след като им бе въведена по-лека мярка на излежаване на присъдата. Тя им позволяваше от понеделник до четвъртък да са в затвора, а от четвъртък до понеделник - в домовете си. Това се случи ден преди началото на предизборната кампания за нов парламент и на практика те участваха в нея.

По искане на прокуратурата съдът преразгледа решението и постанови постоянно присъствие в затвора.

Жункерас веднага написа в „Туитър“, че „испанското правосъдие никога няма да спре“, но въпреки това те ще продължат да работят „за свободата, социалната справедливост и Каталунската република“.

Заради протестите в Каталуния: Отмениха десетки полети в Испания (ВИДЕО+СНИМКИ)

Изпълняващият длъжността временен премиер на Каталуния Пере Арагонес дори заговори за „срам“ и „отмъщение“. Той увери затворниците, че ще имат винаги политическата подкрепа на регионалното правителство за тяхната „свобода, амнистия и самоопределение“.

Междувременно централното правителство на Педро Санчес приветства решението на Европейския парламент да свали имунитета на Карлос Пучдемон, Тони Комин и Клара Понсати.

Външният министър Аранча Гонсалес Лая заяви, че „проблемите на Каталуния се решават в Испания, а не в Европа“.

Източник: БНР