Мнения сблъскаха Николай Хаджигенов и Владислав Панев

В следващите седмици в ефира на NOVA ще виждате различни комбинации - всеки срещу всеки от основните опоненти за властта. Днес в студиото на „Здравей, България” мнения сблъскват Николай Хаджигенов от „Изправи се! Мутри, вън!” и Владислав Панев от "Демократична България".

Беше отправена покана и към партията Движение за права и свободи. Оттам предпочетоха днес в студиото да няма техен представител.   

„Миналата година започнахме нещо, което донесе промяна в България, каквато досега не се е случвала. Единственото, което не успяхме да постигнем, са оставките на Борисов и Гешев и промяната, заради която трябва да бръкнем във всяко едно място в държавата. Затова логичната следваща стъпка за нас бе да участваме в изборите. Защото, макар и живеейки в някаква странна диктатура, промените, които бихме искали за нас, минават през парламента”. Това заяви Хаджигенов в отговор на въпроса защо партията му участва в изборите.

„Последните две години доказахме, че не само можем да говорим, но не ни е страх и можем да бъдем ефективни – дори в опозиция”, посочи от своя страна Панев, изтъквайки свършеното от партията му през последните години и допълни: „Убеден съм, че в парламента ще свършим още по-добра работа, включително в управлението, естествено, ако гражданите ни гласуват доверие”.  

Управлението на COVID-кризата

По думите му има "тотален хаос" в управлението на кризата с COVID-19. „Заведения се отварят и затварят без ясен регламент. Големият проблем и за бизнеса, и за хората е, че те нямат яснота какво следва оттук нататък с покачването на случаите на заразени, което води до финансови загуби”, каза Панев.

„Сегашната ситуацията отразява представата и възможностите на ГЕРБ за управление на кризи. Не става само въпрос за пандемични кризи, а за всякакви други кризи. Не е необходимо да измисляме топлата вода. Налице са медицински протоколи за управление на пандемията, които трябва да се спазват”, посочи от своя страна адвокат Хаджигенов.

Справянето с икономическите и социалните последици от пандемията

Той беше категоричен, че е срещу затварянето на заведенията и фитнесите, което по думите му е крайна мярка в борбата с вируса и няма смисъл от нея. „Големият проблем на България е липсата на капацитет в здравните заведения, а не работещите ресторанти”, посочи от своя страна Панев.

Борбата с корупцията: Кой има по-силна воля да се справи с проблема?

По отношение на корупцията Хаджигенов заяви, че именно тя е основната причина хората да излязат на площадите. „По статистически данни у нас се крадат по 10 милиарда лева на година. Това има пряка връзка с доходите. Става въпрос за инфраструктура, детски болници, читаво образование”, коментира адвокатът.

„Когато решенията се взимат еднолично, без ясни правила, това създава поле за корупция. Нашето решение за борба с корупцията е създаване на ясни правила”, посочи представителят на "Демократична България".

Дискусиите по темите между двамата гледайте във видеото.