Новината съобщи здравният министър Костадин Ангелов

В четвъртък може да бъде възобновена ваксинацията с препарата на AstraZeneca. Новината съобщи здравният министър Костадин Ангелов. Това ще стане едва след като бъдат ясни резултатите от разследването на смъртта на 57-годишната жена, починала часове след имунизация.

Към момента експертите твърдят, че няма връзка между трагичния случай и ваксината на AstraZeneca.

Междувременно стана ясно, че България има готовност да внесе и руската ваксина, ако тя получи одобрение от Европейския съюз.

Година след обявяването на извънредно положение заради пандемията у нас, броят на новите случаи отново е над 3 000. Ресурсът за пациенти с COVID-19  в някои областни болници вече е на привършване. Междувременно имунизации у нас продължават да се правят само с препаратите на Pfizer и Moderna.

Аутопсията на 57-годишната жена е приключила. Към момента данните показват, че няма връзка между поставянето на ваксината и смъртта й. Назначена е експертиза, която трябва да установи дали това е така със сигурност. Резултатите от нея ще са готови във вторник или сряда. Няма допусната грешка от страна на кардиоложката, поставила ваксината

„Тя е направила всичко, което трябва да се прави за всеки, който има хронични заболявания, преди да се ваксинира. Тя е направила всички възможно изследвания, които трябва да й се направят, за да прецени дали е годна”, заяви д-р Ваня Танчева-Манчева - директор на РЗИ-Пловдив.

Кардиологът д-р Мария Ганчевска и днес отказа да застане пред камерата на NOVA. В телефонен разговор тя заяви, че e поставила инжекцията на жената, след като обстойният преглед не показал нищо притеснително. Това разказаха и от РЗИ в Пловдив.

Д-р Брънзалов: Не мисля, че е редно да се остава само с една доза от AstraZeneca

„В хода на прегледа е имало коментар по отношение на това дали тя е необходимо да бъде имунизирана. Лекарят оценява състоянието й към онзи момент като стабилно и препоръчва, че може да бъде извършена имунизация, каквато е и извършена”, каза д-р Сийка Димчева- главен секретар на РЗИ-Пловдив.

Заместник-председателят на Лекарския съюз и член на Националния оперативен щаб д-р Николай Брънзалов е убеден, че няма връзка между ваксината и смъртта на жената.

„Ако аз бях неин личен лекар или там, в този ваксинационен кабинет , след като я прегледам и видя, също бих поставил ваксина. От вчера си задавам въпроса кое вещество може да предизвика точно такава изява, защото клиниката, която споменах,  е типична за съвсем друг вид заболявания. Тя не е типична за постваксинална реакция”, коментира той.

Проф. Ангелов: Няма риск за ваксинираните с AstraZeneca (ВИДЕО)

Назначената експертиза след аутопсията на жената ще приключи до дни. „Ще изчакаме да излязат резултатите от взетите проби в Пловдив, за да можем да разрешим продължаването на ваксинацията с AstraZeneca”, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов

Вероятно това ще стане от четвъртък. Премиерът Бойко Борисов обясни защо България е поръчала най-много дози именно от тази ваксина. „Когато говорихме колко и от кои ваксини да се вземат, първи в изпитване бяха AstraZeneca, затова ние веднага поръчахме от тях. След това излязоха Moderna, Pfizer, а от няколко дни Johnson & Johnson”, каза той.

Премиерът обяви, че ако Европейската агенция по лекарствата разреши, у нас може да влезе и руската ваксина.

По думите му страните в ЕС могат да прилагат само ваксини, които са одобрени от Европейската агенция по лекарствата. Поради тази причина руската и китайската все още не се използват у нас. „Така че относно тези апели – защо Борисов не се обади на Си Дзинпин или Ли Къцян или на Путин, мога веднага да се обадя, но това няма да може да влезе в нашата мрежа“, коментира той.

Борисов каза защо са поръчали ваксината на AstraZeneca

Здравният министър отново призова хората, ваксинирани с AstraZeneca, да останат спокойни.  

По думите му ако резултатите от проверката позволят, още от четвъртък ваксинацията с Оксфордската ваксина може да продължи. Тогава ще бъде пуснат отново и електронният портал за записване. Междувременно от AstraZeneca съобщиха, че ще намалят още броя на очакваните доставки на ваксини за Европа. Причината - поредна реорганизация в производствения процес.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК