Това стана по време на живо включване във Facebook

Премиерът Бойко Борисов коментира защо България е поръчала дози от ваксината на Оксфорд. Това стана в живо включване във Facebook. 

„Когато обсъждахме колко и от кои ваксини да се вземат, първи в изпитванията бяха AstraZeneca. Ние затова веднага поръчахме от тях. След това излязоха Moderna, Pfizer и „Джонсън и Джонсън”, обясни той.

Борисов спря ваксинацията с AstraZeneca

Премиерът отново тръгна на инспекции през уикенда. В района на Кюстендил той разгледа няколко инфраструктурни обекта и беше на граничния пункт „Гюешево”. Там през нощта са спрени близо 200 нелегални мигранти.

Борисов провери и как се спазват противоепидемичните мерки в заведение. 

Министър-председателят заяви, че от едната страна са докторите, а от друга с най-либерални мерки се пази психичното здраве на хората.

Борисов беше придружен от министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, от зам.-регионалния министър Николай Нанков и Ричард Алибегов.

Смъртен случай в Пловдив, проверяват има ли връзка с ваксинация (ВИДЕО)

Здравният министър уточни, че през вчерашния ден са поставени 12 000 ваксини. 

Премиерът посочи, че на територията на ЕС могат да се поставят ваксини, одобрени само от Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ).

„Това е много регулиран пазар – на лекарствата и компромиси в Европа не се допускат“, обясни той.

„България спазва европейските правила и няма да допуснем политически спекулации или геостратегически интереси да пречат на ваксинационната кампания у нас“, категоричен беше Борисов. 

Министър-председателят добави, че ако руската ваксина, за която са подадени документите в ЕАЛ, бъде одобрена, България ще осигури количества и от нея. За китайската ваксина все още не са подени документи в ЕАЛ.

Борисов и Алибегов бяха на едно мнение, че е добре бизнесът да се самоиздържа, а не да разчита на помощи от държавата.

„Преди една година на днешния ден затворихме за първи път. Най-важното за нас беше да отворим и още по-важното – да направим така, че да не стига до повторно или трето затваряне“, заяви Алибегов.

„И нула на нула да сте, пак не тежите на бюджета на държавата по мерките, защото сега ние ги удължихме до май“, заяви Борисов.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК