Това става чрез създадените и управляваните от МОН профили

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, представители на технологичната компания Google и нейни партньори обсъдиха дигиталните инструменти за развитие на електронното образование в страната. По време на срещата министър Вълчев посочи, че училищата вече имат възможност да използват ресурсите и услугите на платформата на Google за образование чрез създадените и управлявани от министерството профили, съобщи пресцентърът на МОН.

79 са иновативните училища в София

Учениците и учителите работят с приложения, формуляри и електронни пощи по време на обучението. През последните години Министерството на образованието и науката направи значителни инвестиции за обезпечаване на учебния процес в електронна среда и за въвеждане на дигитални ресурси, които съдействат за по-лесното усвояване на материала от учениците. Усилия се полагат и за подобряване на дигиталните умения на педагогическите специалисти.

Професионалното развитие на педагозите е заложено и в подписания Меморандум за разбирателство между технологичната компания и ведомството. На този етап над 800 педагози са повишили дигиталните си умения и са сертифицирани по програми на компанията. Предвидено е в рамките на следващите пет години да бъдат обучени всички учители, които са изявили такова желание, информират от МОН.

Директорът на първото референтно училище на Google у нас: Роботите не могат да заместят учителите

Ръководителят на сектора "Образование" за Южна, Централна и Източна Европа Марк Санс Лопес е отбелязал, че се полагат сериозни усилия в създаването на мрежи за взаимно учене между учителите. С технологични иновации преподавателите имат възможност да повишават мотивацията за учене на учениците и да подобряват качеството на обучението. Беата Галас - ръководител на сектора "Образование" за Централна и Източна Европа, е поставила акцент на доброто сътрудничество между МОН, училища и партньори, което е пример за ползотворна съвместна работа.

Министерството на образованието и науката продължава да работи в посока за модернизация и дигитализация на българското образование. В следващите години ще бъдат изпробвани възможностите за онлайн изпитване на учениците. В рамките на срещата директори и заместник-директори на четирите училища, които пилотно експериментираха тестването в електронна среда, представиха своя опит и впечатления. Предстои проектът да бъде разширен и към него да се включат и други образователни институции, съобщават от МОН.

Източник: БТА