Това обяви кметът на града Йорданка Фандъкова

79 са иновативните училища в София. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова по време на конференцията „Образование от А до #. Иновативното училище”.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

"Пандемията коренно промени училището. Целите, които си поставихме преди години, се реализираха по неволя. Дигиталните технологии бяха успешно средство да не се провали учебната година. Извънредната ситуация ни показа тяхната важност. Именно технологиите показаха каква трябва да е реформата в образованието", поясни Фандъкова и заключи, че Столичната община има активна политика по отношение на иновациите и на дигиталните решения за града като цяло.

Вълчев: Учениците под карантина ще могат да се включват в реалната класна стая чрез виртуална

„Работим с фокус върху иновациите в сферата на образованието повече от 3 години. Тогава стартирахме проекта за умните класни стаи и изграждането на Wi-Fi мрежи”, коментира Ивелина Петрова, старши специалист „Управление на специални проекти, М2М решения и иновации” във VIVACOM.

„Дигиталният скок на българското образование е нещо, за което са трупани мускули още преди години. Технологията, която използваме от 3 месеца, базово е била достъпна и преди. През 2018 г. стартираха първите цели паралелки в общински училища по модела "1 към 1". Това означава, че всеки учител и ученик има устройство и се движи с него”, коментира Боян Томов, управител на Медия Икономика България и Бранд Медия България. Той допълни, че по дигитални умения младите хора у нас са на предпоследно място в Европа.

Габриел: Инвестицията в образованието е инвестиция не в бъдещето, а в нашето настояще

„Моделът "1 към 1" дава възможност за синхронно и асинхронно обучение. Около 1000 ученици ще учат по него. Подменя се ролята на учителя. Той става ментор, а учениците - дизайнери на обучението”, каза Станислав Христов от Центъра за творческо обучение, който е единственият официален партньор на Google за образованието в България. 

„Преди 15 март около 35% от учителите от моето училище имаха умения да се справят с виртуалните класни стаи. Да, но дойде извънредното положение и им казах, че имат задача до понеделник да изгледат видеата, за да се обучат", каза директорът на 51 училище "Елисавета Багряна" Асен Александров. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.