Ислямската република е най-силно засегнатата от коронавируса страна в Близкия изток

Иран днес започна изпитвания върху хора на трета ваксина срещу COVID-19 собствено производство, а междувременно властите забраниха пътуванията до и от 40 града по време на Персийската Нова година, предаде Ройтерс.
Ислямската република, която е най-силно засегнатата от коронавируса страна в Близкия изток, разработва няколко ваксини, включително една в сътрудничество с Куба, които да помогнат да се пребори епидемията, въпреки американските санкции, отразяващи се на възможностите за внос на ваксини.

Moderna тества ваксината си върху деца

Новата ваксина е наречена "Фахра" в чест на убития миналата година ядрен учен Мохсен Фахризаде, който оглавяваше изследователско звено в Министерството на отбраната, помогнало за разработване на препарата. Синът на Фахризаде получи първата доза от ваксината "Фахра" на церемония днес, която бе предавана на живо по иранската държавна телевизия.

Европейската агенция по лекарствата отложи решението си за AstraZeneca

Властите забраниха пътуванията до и от девет "червени" ( с висок риск) града в югозападната част на страната и 31 "оранжеви" (със среден риск) града в цялата страна по време на започващия в петък двуседмичен празничен период по случай Персийската Нова година.
За да се попречи на събиранията, забраната за шофиране през нощта ще остане в сила в повечето градове в Иран.
Страната с население от 83 милиона души е регистрирала близо 1,8 милиона заразени с коронавируса и повече от 61 400 починали.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

Източник: БТА