От 7 изследвани марки млечна пудра е между 50 и 85%

Масово наличие на сухо мляко в прясното установи изследване на "Активни потребители". От 17 проверени в лаборатория марки - само 3 са без подобрители.

Оказва се, че в 7 от изследваните марки наличието на млечна пудра е между 50 и 85%, а в три проби даже е над 85%. От Българската агенция за безопасност на храните коментираха за NOVA, че в България няма сертифициран метод, по който да се открие съдържанието на сухо мляко в прясното.

България иска ЕК да впише киселото мляко и бялото сирене като защитени продукти

В над 80% от пресните млека у нас има добавено сухо мляко, показва изследване на Българска национална асоциация “Активни потребители” (БНААП). От направените изследвания на 17 марки пресни млека, в 14 от тях е открито веществото фурозин, съобщават от Асоциацията.

Вещество се получава при процеса на отнемане на водата от прясното мляко. Наличието му е доказателство, че в продуктите има сухо мляко. В нито един от 14-те установени случаи с добавено мляко на прах обаче това не е било отбелязано на етикетите.

За целта на проучването са закупени 17 марки прясно мляко от големи търговски вериги в София. От тях 5 са UHT продукти. Маслеността на млеката варира от 0,1 до 3,7%. Пробите са описани и кодирани. От всяка опаковка са отлети в стерилни контейнери 150 мл и изпратени в лабораторията, допълват от Асоциацията.

Анализите установяват следното:

- В три (от 17) търговски марки най-вероятно няма добавено сухо мляко. В тях съдържанието на фурозин е минимално;

- Други 4 проби вложената млечна пудра отговаря на диапазон 10 – 49%;

- Най-многобройната категория е млека съдържащи между 50 и 85% млечна пудра – 7 марки;

- При останалите 3 количеството на сухото мляко е над 85%, т.е. в тях едва ли има прясно мляко.

От Асоцияцията не назовават марките, тъй като изследването е нерефелентно, т.е. нормативните уребди не изискват да се следи за наличието на сухо мляко в прясното. От Българската агенция за безопасност на храните уточниха за NOVA, че по закон не се допуска влагането на възстановено сухо мляко. Това е определено в наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти.
 
Поради факта, че не съществува референтен лабораторен метод за установяване на наличието на сухо мляко в млечните продукти в целия ЕС не се извършват такива лабораторни изпитвания. Този факт отбелязват и самите инициатори на изследването – „Активни потребители“.
 
Обект на контрол от БАБХ е спазването от бизнес операторите на Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти и европейското законодателство, регламентиращи изискванията към млякото и млечните продукти.
 
БАБХ контролира влаганите суровини за производство на млечните продукти чрез т.нар. проследимост. Тя представлява проверка на постъпилите в млекопреработвателните предприятия количества суровини за производство, в т.ч. сурово мляко, сухо мляко и други, и произведените от тях млечни продукти. Извършва контрол за спазването на технологията на производство, разписана в Технологичната документация.
 
В същата Наредба са определени и специфичните изисквания към другите видове млечни продукти (различни от прясно мляко). Няма забрана за влагането на сухо мляко, млечен концентрат, млечен протеин при производството на млечните продукти.
 
Като суровина за производството им е допустимо влагането на до 20% добавено възстановено сухо мляко. Това не се отнася до млечните продукти, произведени по БДС (кисело мляко, сирене, кашкавал), при чието производство е допустимо влагането единствено на сурово мляко.