Вижте кои са те

Разкритата информация днес, свързана с група за шпионаж, е поредният скандал с руска връзка, който избухва у нас в последните месеци.

През септември миналата година Министерството на външните работи обяви двама руски дипломати за персона нон грата. По данни на прокуратурата те са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването ѝ на чужда държава или чужда организация.

През януари миналата година още двама руски дипломати получиха ултиматум да напуснат страната ни, отново заради доказателства, че са събирали информация, която представлява държавна тайна.

В края на октомври 2019-а година първи секретар в Руското посолство беше обявен за персона нон грата, след като прокуратурата обяви, че той е предлагал подкупи срещу информация, представляваща държавна тайна. Последваха и реципрочни действия от руска страна.

В началото на септември 2019-а лидерът на движение „Русофили” Николай Малинов беше задържан и получи обвинение за „шпионаж”. Според прокуратурата в негова кореспонденция се говори за нуждата от геополитическа преориентация на България с помощта на влиятелни кръгове в Русия.

Бившият генерал от КГБ Леонид Решетников получи забрана да влиза в България в следващите 10 години. Ден по-късно такава забрана получи и бизнесменът Константин Малофеев.