Петя Желева ни среща с едни невероятни футболисти

Къде другаде, ако не в родината на футбола, може да съществува национален отбор за хора с ампутирани крайници? Тази седмица Петя Желева ни среща с едни смели момчета от Великобритания.

Те са необикновени и вдъхновяващи. Спечелили са стотици мачове. Победили са и в най-важния от тях - този за живота. А футболът е тяхната религия.

За момчетата от националния отбор по футбол на Англия за хора с ампутирани крайници невъзможни неща няма, а мисията им на терена е като тази извън него – борба до последния дъх.

„Ние сме много сплотени. Ако някой има проблем, той става обща грижа и всички работят за преодоляване на препятствието. Имаме своите предизвикателства и ограничения като тим, но сме толкова силни и единни, че се справяме с всичко”, каза Оуен Койл, треньор на английския национален отбор по футбол за хора с ампутирани крайници.

Оуен поема тима преди 5 години, когато е едва на 19 години. Треньорството не му е чуждо. Младежът израства по футболните терени покрай баща си.

„Баща ми беше част от Висшата лига в Англия, която е пример за висшия пилотаж във футбола. Виждал съм как се играе там. Разбира се, спортът за играчи с ампутирани крайници е различен, но все пак изискванията към играчите са същите като тези към футболистите от Висшата лига. Идеята не е да ги съжалявам за това, че са с ампутиран крайник и да бъда прекалено мек с тях. Целта ни е да бъдем най-добрите в Европа”, каза Оуен.

Обявиха групата на националите за началото на световните квалификации (ВИДЕО)

Най-добри не само в Европа, но и в света. Английският тим за хора с ампутирани крайници е трикратен световен шампион, а първата си титла печели още в годината на своето създаване – 1988г. Защитава трофея и през следващите две години.

„Всичко започна, когато националният отбор по футбол на САЩ за хора с ампутирани крайници пристигна в Англия, за да привлекат вниманието на хората към този вид спорт. Харесахме идеята и решихме да последваме примера. Така беше създаден първият по рода си английски национален тим. Днес вече имаме лига, както и програми за деца и юноши. Създадохме всичко това за последните 30 години”, разказа треньорът.

Извън терена играчите са реализирани и добре интегрирани в обществото личности, разказва Оуен. Повечето имат собствен бизнес. Работят и като електроинжинери или в администрацията.  

„Играчите преминават през редица лични битки и предизвикателства. Важна част от работата на нашето семейство, както го наричаме, е социалната интеграция. Имаме 20 национални играчи, които се свързват с хора на тяхната възраст, обичащи футбола. За обикновения човек това може би не звучи специално, но когато станеш свидетел на такова нещо е наистина невероятно. Общността ни е много силна”, каза още треньорът.

Дъщерята на Христо Стоичков: Майчинството ме промени изцяло

Трудната 2020 година не подмина и спорта, а чрез него и социалната му значимост. През последните месеци момчетата на Оеун поддържат спортна форма и контакт основно онлайн.

„Във Великобритания сме все още в локдаун. Нямаме възможност за социализация. Отборът няма право да се събира за тренировки, затова всичко се случва виртуално – фитнес упражнения, тренировъчни сесии, сбирки на отбора”, обясни Оуен.

В спорта, както и в живота ежедневно се учим. А най-ценният урок, който тези момчета предават, са постоянството и борбеният дух.