Вижте защо е решил да влезе в политиката

В оставащите до изборите седмици „Неделята на NOVA“ ще Ви представи някои от кандидатите в гражданските квоти на партиите. Като изходна точка за това кои партии ще Ви покажем, използваме последното социологическо проучване на Изследователски център „Тренд“ проведено в периода 12 -19 февруари, чрез интервюта "лице в лице", по поръчка на вестник „24 часа“.

Ще Ви срещнем с първите 8 партии, които според това проучване имат най-големи шансове да влязат в парламента. Днес Таня Иванова ни среща с Георги Младенов от „Патриотична коалиция – ВОЛЯ и НФСБ“. Той е български баскетболист и треньор. Като играч на „Левски” става четири пъти шампион и три пъти носител на националната купа. 

 Как попаднахте в тази листа?

- „Покани ме г-н Марешки. Той е един успял човек и като такъв може да оцени труди и постиженията на друг успял човек в друга област. Хареса ми мисленето му”, каза Георги Младенов.

В спорта сте бил под номер 12, в листите също сте под номер 12. Вие ли избрахте този номер?

-В интерес на истината господин Марешки го избра, все пак това е една символика.

С какво може да бъдете полезен вие на политиката, ако станете депутат?

- Ами сам човек не може да бъде полезен с нищо, ако няма съмишленци. Спротът е в много плачевно съсотяние. От 1990 година, когато дойдоха промените държавата абдикира тотално от спорта.

Опонентите обаче ще кажат, че за последните години се неправи немалко от гледна точка на базите. Посториха се зали, ремонтират се стадиони. Това не е ли достатъчно?

- Не е достатъчно. Тук става въпрос за финансиране. Не може една федерация да е с бюджет по-малък от един клуб.  

Спортът възпитава ли?

-Да, разбира се. Минал съм през много треньори и отбори. Дисциплината е много важно нещо. 

Виждате ли нещо общо между спорта и политиката? И защо се ориентирахте към нея?

- Аз не мога да променя света. Никой не може, но трябва да се опита, защото аз съм максималист. За да може да се промени нещо в спорта, трябва да има много взаимодействие между държава, общини, спортни министерства клубове.

Какво още разказа Георги Младенов гледайте във видеото.