Днес обвинените в шпионаж се изправиха пред съда

Шпионска афера разтърси страната ни тази седмица. Българи продавали на Русия секретна информация за жълти стотинки. Така главният прокурор Иван Гешев обобщи арестите на шестима нашенци. Всички те са военнослужещи и заемащи висши държавни длъжности и бяха арестувани след акция на контраразузнаването. Единият направи пълни самопризнания и  беше освободен от ареста. Твърди се, че лидерът на групата, който е сочен за резидент, е бивш  ръководен кадър на служба „Военно разузнаване“, който пък използвал за шпионажа и собствената си съпруга. Таня Иванова обобщава скандала.

Според обвинението групата е събирала и продавала класифицирана информация от военен и високотехнологичен характер. Задачите си шпионите получавали по време на срещи в ресторанти или обществени места, сочат данните на прокуратурата.

Обвинените в шпионаж се изправиха пред съда

За да съхранят получената информация, участниците получавали специални сим карти.

Главният прокурор беше категоричен, че единстеваната цел при провеждането на това разследване е защита на националния интерес.

„Когато има противоречие между българския национален интерес и чуждия, нормално е да защитим нашия. В това няма нищо политическо. Това не означава, че мразим някоя държава. Означава, че обичаме България и я защитаваме”, поясни той.

Шпионският сканадал намери отзвук и сред институциите.

„Интересът към българската армия се засили, след като започнаха проектите за модернизация, както във флота така и региона на Черно море”, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Коментар направи и премиерът Борисов. „Понеже има едно мълчане от другите институции, а доста президенти се изказаха по темата, искам да кажа, че когато нашите служби докладваха за това, аз ги бях окуражил максимум”, заяви той. 

Темата коментираха в студиото на "Неделята на NOVA"  историкът проф. Нина Дюлгерова и журналистът Георги Коритаров. 

"Няма място русофилски или русофобски настроения. България се намира в полето на световен сблъсък. Тъй като сме част от НАТО и ЕС, това е сблъсък на геополитически интереси между Русия и НАТО и ЕС", каза Коритаров.

"България дава заявка да бъде лидер на едното от трите морета. Русия проявява интерес, за да види какви планове има и какви перспективи към нея се очертават. Искали са да проверят реакции и изпускане на нервите. Това разкритие не е на руския шпионаж, а вземане на генна тъкан", каза проф. Дюлгерова Тя поясни, че през последните 2 месеца има засилена атака на САЩ към ЕС и Русия в енергийната област.