Има ли опасност от касиране на вота?

България избира новите депутати на 4 април. Дни преди вота обаче политическите сили влязоха в остър спор за броенето на бюлетините. Какво ще стане, ако срокът за обявяване на резултатите не бъде спазен и има ли опасност от касиране на вота – провери Ванина Недкова.

Крайният срок, в който трябва да стане окончателно ясно кои са партиите в следващия парламент, е 20.00 ч. на 8 април. Точно 13 дни преди него от Централната избирателна комисия са убедени, че ще се справят с времето. 

„Надяваме се да спазим срока и 4 дни след изборния ден да обявим политическите партии и коалиции, които ще бъдат в следващия парламент. А в 7 дневен срок трябва да обявим поименно и депутатите”, каза говорителят на ЦИК Таня Цанева.

Дори и да не успеят обаче изборите си остават законни, убедени са юристи.

„Няма нищо страшно в това. Времето не е фактор, който може да промени изборния резултат”, каза проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия.

„Съдебната практика е ясна и гласи, че касиране се допуска, само ако нарушенията са от такъв характер, че ако не бяха допуснати резултатът би бил друг”, каза Борислав Цеков, доктор по конституционно право.

Възможност за касиране на вота винаги има, но по други причини,  допълват юристите.

„Например, ако в едно значително число избирателни секции е осуетено гласуването или пък са възникнали технически или други проблеми, поради които вотът не е отчетен. Или са констатирани конкретни нарушения, фалшифицирани протоколи, фалшифицирани бюлетини.

Обявяването на изборните резултати, по-късно от 4 дни след края на гласуването, няма да е прецедент.

„При президентските избори през 2001 г. имаше проблеми с изчислителния център на преброителя и тогава този срок също не беше спазен”, каза проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия.

И тогава, и сега, прочитът на закона казва, че юридически проблем няма. Притесненията от хаос при преброяването на резултатите обаче остава. Според социолога Цветозар Томов се очертава и друг проблем.

„В момента е много трудно обучението на секционните комисии, много трудно се набират самите членове заради страх от COVID-19”, каза той.