Това съобщи Европейската агенция по лекарствата

Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) разреши съхранението на ваксината на Pfizer/BioNTech при по-високи температури от тези, които досега бяха разрешени. Това ще улесни нейната дистрибуция, предаде Франс прес.

В съобщение ЕАЛ казва, че е дала положително мнение за разрешаването на транспортирането и съхранението на флакони с ваксината при температури между минус 25 и минус 15 градуса по Целзий (тоест при температури на стандартни фармацевтични фризери) само за период от две седмици.

Европейският регулатор обяви всички странични реакции към трите ваксини (ДОКУМЕНТ)

Става дума за алтернатива на дългосрочното съхранение на флаконите при температура между минус 90 и минус 60 градуса по Целзий в специални фризери, казва агенцията. Това би трябвало да улесни бързата дистрибуция на ваксината в ЕС, като намали нуждата от специална хладилна апаратура за съхранение при много ниска температура по цялата верига на доставката, обяснява ЕАЛ.

Подобно решение взе неотдавна и Американската агенция за лекарствата. Днес ЕАЛ одобри и две предприятия за производството на ваксини срещу коронавируса, предадоха световните агенции. Това са завода на подизпълнителя на AstraZeneca - Халикс в Нидерландия и предприятието в Марбург в Германия на Pfizer/BioNTech.

Антигенните тестове ще се признават при заплащането на 3 клинични пътеки

Очаква се това да увеличи доставките на ваксини за ЕС. Първите доставки на дози от завода на Халикс за ЕС могат да се очакват до края на месеца, а първите от Марбург в началото на април. Заводът на Халикс не е нов, докато този в Марбург е нов производствен обект.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

Източник: БТА