Всички изпълнители на специализирана извънболнична помощ ще получават 10.00 лева за поставена доза на ваксина срещу COVID-19

Антигенните тестове за COVID-19 ще се признават при отчитането и заплащането на три клинични пътеки - "Диагностика и лечение на бронхопневмония и бронхиолит при лица над 18-годишна възраст", "Диагностика и лечение на бронхопневмония в детска възраст" и "Диагностика и лечение на контагиозни вирусни и бактериални заболявания - остро протичащи, с усложнения", пише "24 часа".

Това съобщиха от пресслужбата на Българския лекарски съюз /БЛС/ след среща със заместник-министъра на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева, експерти и юристи от Министерството на здравеопазването, на БЛС и на НЗОК.

По време на срещата е било постигнато съгласие в Анекса към Националния рамков договор / НРД/, който ще бъде подписан на 29 март, да бъдат вписани текстовете за заплащането на антигенните тестове. Отлага се изискването за водене на История на заболяването /ИЗ/ във вида, въведен в НРД от 30 декември 2020 г.

Марияна Николова: Алтернативата за туризма е антигенният тест

От БЛС са настояли отлагането да бъде извършено до изготвяне на нови бланки за ИЗ, отговарящи на изискванията за водене на електронна документация в Националната здравноинформационна система, одобрени от Министерството на здравеопазването, НЗОК и БЛС и включени в наредба на министъра на здравеопазването.

Предвижда се въвеждане на текстове в НРД, с които да се регламентира възможността за пациенти с COVID-19, за които се е наложило превеждането им от едно лечебно заведение в друго, поради влошаване на тяхното състояние, да се заплащат дейностите по клинични пътеки или клинични процедури и на двете лечебни заведения.

На срещата е било договорено още, че всички изпълнители на специализирана извънболнична медицинска помощ, включително изпълнители на медико-диагностични дейности, определени със заповед на министъра на здравеопазването, да получават 10.00 лева за поставена доза на препоръчителна ваксина срещу COVID-19. 

Източник: 24 часа